Kan jag få bolån med betalningsanmärkning?

Det är ett vanligt missförstånd att personer med betalningsanmärkning inte skulle kunna beviljas ett bolån. Det finns dock möjlighet att ta bolån trots att du har en betalningsanmärkning. Flera långivare har nämligen specialiserat sig på att erbjuda bolån till personer som har svårt att beviljas bolån. Men för att öka dina möjligheter till att få bolån med betalningsanmärkningar behöver du i regel själv se över din kreditvärdighet och kunna bevisa för långivaren att du har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att kunna betala tillbaka lånet.

Häng med så berättar vi hur det fungerar.

Var kan jag få bolån med betalningsanmärkning?

Idag finns det flera så kallade ”nischbanker” som vänder sig till låntagare som har svårt att få bolån från de större långivarna. Sådana långivare gör vanligtvis en mer personlig analys av din ekonomiska situation. Därför kan hög inkomst eller andra ekonomiska styrkor väga upp en betalningsanmärkning. En sådan långivare är ofta det bästa alternativet för dig som har betalningsanmärkningar och vill ta ett bolån.

Tips! Nischbanker gör ofta en mer personlig analys än storbankerna, vilket kan öka dina chanser att få bolån även om du har betalningsanmärkningar.

Vad som är viktigt att ha i åtanke är att du inte ska acceptera en oskäligt hög ränta bara för att du har en betalningsanmärkning. Din ränta kan bli någon procent högre, men att ha dig som kund innebär fortfarande intäkter för långivaren.

Genom att jämföra alternativ från flera långivare som erbjuder lån med betalningsanmärkningar kan du ställa dessa erbjudanden mot varandra och på så sätt pressa ner räntan. Ta gärna hjälp av tabellen högst upp på den här sidan!

Ta hjälp av en låneförmedlare

Ett smidigt sätt att jämföra långivares erbjudanden är att ta hjälp av en låneförmedlare. Låneförmedlaren kan presentera flera olika lånealternativ för dig och till och med hjälpa dig att förhandla med långivaren om räntan vid behov.

Fördelen med en låneförmedlare, särskilt för dig som har betalningsanmärkningar, är att det bara behövs en kreditupplysning som låneförmedlaren sedan delar med de aktuella långivarna. Ju fler kreditupplysningar som tas under kort tid, desto lägre blir nämligen kreditvärdigheten.

Ta kontroll över din ekonomiska situation

Det är väl egentligen inte så konstigt att många tror att betalningsanmärkningar i bagaget sätter stopp för ett bolån, eftersom långivare ofta ser det som något negativt. En betalningsanmärkning kan ju indikera att du inte har betalat dina tidigare skulder i tid. Men en betalningsanmärkning behöver inte nödvändigtvis innebära att du har en dålig ekonomisk situation just nu.

Du kan själv ansöka om en kreditupplysning och således få insyn i de faktorer som långivaren själv kommer att titta på. På så vis kan du förbereda dig inför en förhandling om bolån och vara beredd på att uppvisa dina ekonomiska styrkor, men samtidigt förklara dina svagheter, exempelvis en betalningsanmärkning.

Räkna ut månadskostnaden för ditt bolån med vår kalkylator

Inför en förhandling med en långivare kan det vara bra att ha koll på vad månadskostnaden för ett eventuellt bolån kan landa på. Det är ytterligare ett bevis på att du är förberedd och har en plan för dina framtida betalningar.

Använd gärna vår kalkylator här nedanför för att räkna ut vad din månatliga betalning blir för ett bolån. I kalkylatorn kan du välja att räkna med amortering. Men tänk på att amortering inte ska ses som en kostnad utan som en avbetalning på ditt bolån.

Bolån

kr
%
%

Månadsbetalning

kr/månad

Vad tittar långivare på när de gör sin bedömning?

Långivare gör sin bedömning av din kreditvärdighet utifrån flera olika faktorer. Här nedanför ser du några av de vanligaste.

  • Inkomst. Din inkomst och vad den baseras på (månadslön/timarvode) är av största vikt för långivare. Har du en hög inkomst och en i övrigt stabil ekonomisk situation är dina chanser att få bolån mycket höga. En låg inkomst betyder däremot inte att du inte kan få ett bolån, men du kan behöva lägga ett större fokus på kommande punkter.
  • Fastigheter och ägande. Har du redan en bostad eller andra ägodelar som kan tas som säkerhet för ett lån ökar det dina chanser ytterligare. Långivare tar ofta den bostad du köper i säkerhet, men du kan öka dina chanser till lån om du har flera potentiella säkerheter.
  • Kreditupplysningar. Flera kreditupplysningar i ditt namn indikerar att du lånar eller handlar på kredit ofta. Långivare ser ofta detta som ett osunt konsumtionsbeteende. Därför kan det vara en bra idé att inte låna eller få kreditupplysningar tagna tolv månader innan du ansöker om bolån. Kreditupplysningar preskriberas nämligen efter tolv månader.
  • Skulder och lån. Har du flera aktuella skulder och tagna lån kan långivaren bedöma att dina återbetalningsmöjligheter är begränsade. Se därför till att lösa så många av dina befintliga lån som möjligt innan du ansöker om ett bolån. Det kan hjälpa dig när du förhandlar.

Dessa punkter indikerar alltså vad du har för kreditvärdighet. Om du kan styrka dessa punkter har du en bra utgångspunkt vid förhandlingar. Bara det faktum att du visar ett uppriktigt intresse för din privatekonomi och tar ansvar för tidigare skulder kan väga tungt.

Ta hjälp av borgensman eller medlåntagare

Om du har betalningsanmärkningar på grund av slarv och vill ha den bästa möjliga räntan på ditt bolån kan du ansöka om bolån med en borgensman. En borgensman är en person som går i borgen för ditt bolån, det vill säga en person som betalar om du inte har möjlighet att göra det. Om du ansöker om lån med borgensman får långivaren en extra säkerhet och kan bedöma det mindre riskfyllt att ha dig som bolånekund.

En borgensman är inte på något sätt är ett krav, men det kan vara ett bra förhandlingsverktyg för att få lägre ränta om du har betalningsanmärkningar.